Vintern är på väg

Kompani Bastard har i mer än ett decennium producerat mängder av märkliga och strapatsrika projekt. När Liseberg kontaktade oss våren 2012 och frågade om vi kunde skapa ett medeltids tema till jul på Liseberg visste vi att detta projekt inte skulle likna någonting vi gjort förut. Vår medeltids jul på Liseberg gjorde stor succé 2013. När vi med rimfrost i skäggen kröp hemmåt den efter den sista dagen var vi änndå inte helt säkra på att projektet var en bra Idé. Men en månad av långa mörka dagar, snöstormar och temperaturer ner till 18 minusgrader glömer man  efter bara ett år, för nu är vintern åter på väg...

 

Att gestalta en levande medeltidsmiljö om vintern ställer höga krav, både på oss som producenter, men även på vår ensemble. Dagarna kommer att vara långa, mörka och kalla. Våra höga krav på estetik måste möta drägliga arbetsförhållanden. Eftersom Kompani Bastards konstnärliga ledning är kompromisslös har vi tvingats vara både uppfinningsrika och nytänkande.

Toppen på isberget

Moderna högteknologiska extremsports kläder döljs under luggslitna medeltids kostymer. Miljöerna måste ljussättas på ett säkert och snyggt sätt. Miljön måste planeras så att den kan ta emot mer än 20 000 besökare på en dag.

 

Hela projektet är ett isberg av logistik, scheman och planering där Kompani Bastards projektkoordinator Åsa Fernlundh håller ordning på allt från scheman och lönesystem till materialtransporter och budgetar. Toppen på isberget är vad ni kan få se under Jul på Liseberg, men när vi väl står där är nästan allt jobb gjort.

 

Kompani Bastards konstnärlige ledare Oskar Hejll har i snart ett år jobbat på att sätta ihop den bild av Kung Ottars medeltids jul som besökarna kommer att möta på Liseberg.

Ylle och smuts

Kompani Bastards rekvisitaförråd har vänts ut och in. Så även budgeten. Gamla kostymer och föremål kombineras med nya för att berätta en ny historia om en ytterligare värld i Kompani Bastards universum. För att berätta vår historia har vi varit tvungna att skapa en hel del nya föremål och kostymer.

 

Kostymerna måste berätta vår historia, men även skydda oss mot väder och vind. I Kompani Bastards ateljé i Alby syr Amanda Magnusson på de mantlar som ska pryda vår ensemble under sex mörka veckor.

 

Den vita pälsen kommer inte att se ut som jag vill förrän rök från kökselden, sot från smedjan, regn, smuts och veckor av användande har lagt en sista hand vid designen.

Kungliga möbler

Kung Ottars tält måste möbleras. Vi har försökt att hitta så mycket begagnande medeltidsmöbler som möjligt, för att få den känsla av levande miljö som vi vill ha, men vissa saker är helt enkelt inte gjorda ännu.

 

På slottet Haddon Hall i England står ett vackert 1500-tals skåp som fick stå modell för det skåp som vi ville skulle pryda Kung Ottars tält. Skåpet tillverkas av timmermannen Olof Andersson i Röstånga. Olof har stor erfarenhet av medeltida trä hantverk och är bland annat en av dem som är med och återuppbygger den gamla 1300-tals kyrkan i Södra Råda som förstördes i en brand 2001.

Eld och järn

Vårt läger kommer inte att vara en utställning. Det kommer att vara en plats där 7 personer lever och arbetar under lång tid. Vi behöver verktyg och köksredskap. Vi kommer kontinuerligt att förbättra och reparera lägret. Till detta behöver vi mängder med föremål i järn och stål.

 

Rasmus Rasmussen är smed och arkeolog. Han har tillverkat många av de redskap och verktyg vi använder i lägret och han kommer även att smida på plats under jul på Liseberg. Vi har tillverkat en medeltida smedja där Rasmus med återskapade medeltida verktyg kommer att tillverka sådant som behövs för Kung Ottars Julfirande och för det dagliga livet i lägret.

Ensemblen

Att skapa hela denna levande miljö är ett enormt pussel där de viktigaste delarna är de människor som kommer att finnas i den. De människor som är lämpliga att arbeta i projekt av den här typen måste besitta en ganska ovanlig kombination av egenskaper. De måste behärska hantverk, vara sociala, uthålliga och inte bara klara vedermödor och umbäranden, utan älska dom.

 

Vår ensemble består av Stina Hellrönn,  Hans Gunnar Pedersen, Rasmus Rasmussen, Pelle Hellrönn, Johan Davidsson, Tord Sandström Fahlström, Louise Lollo Magnusson och Oskar Hejll. Några har varit med oss sedan begynnelsen, andra vet inte vad de ger sig in på...

 

Besök Liseberg egen hemsida.