Medeltida Jul på Liseberg

I kungens läger förbereder sig alla för att fira jólfesten vid den stundande midvintern. Många har börjat fira jul för att hedra nya gudar, men den gamle kungen är trogen sina förfäders uråldriga traditioner. 

Jólfesten firas för att driva bort mörkrets krafter och ljusets återvändande. Man tänder ljus och eldar och förbereder en rejäl fest.

I Kungens läger arbetar alla med att förbereda den stora festen. Man lagar julmat, tänder lyktor, putsar rustningar, lagar kläder och smider ljusstakar. Allt måste vara riktigt fint om ljusets makter ska kunna lockas tillbaka och mörkret försvinna.

Märkliga dofter från den exotiska jólmaten sprider sig bland lägrets gäster. Väpnarna och riddarna tränar inför den turnering som sedan urminnes tider anordnats vid midvintern. Segraren kommer att vinna mycket ära och även ett stort pris som Kungen ännu håller hemligt, men många har sina misstankar...

 

Kungen kan berätta om forna tiders midvinterfester. Om midvinterns gud Jólner som bär med sig ljuset och värmen. men även om Gautur, den vilde jägaren, som med sitt följe jagar alla som dröjer sig kvar ute i mörkret under midvinternatten...

 

Besökarna kommer att få uppleva hur lägrets innevånare förbereder sig för det julfirande som firades i Skandinavien under den tidiga medeltiden.

I anslutning till lägret kommer det även att finnas en  medeltidsmarknad där besökarna kan handla vackra och ovanliga saker av köpmän och hantverkare.

 

För att gestalta det medeltida årets mest mystiska högtid har  vi hämtat vår inspiration både ur historien och folktron. Lägrets innevånare kommer att bjuda Lisebergs besökare på en spännande resa till en värld man bara kan läsa om i sagorna. Eller besöka på Liseberg...

 

Läs mer om Jul på Liseberg på Lisebergs egen hemsida.

 

Läs om arbetet inför Medeltidsjul på Liseberg.

 

I galleriet finns det även fler bilder från Medeltidsjul på Liseberg 2012.